Изберете страница

Повечето от нас сме продавали не един автомобил, особено през последните години.

Само ние знаем как сме прекарвали цял ден в почистване на купето, помпене на гуми и задължителното минаване през автомивка преди да дойде евентуален купувач за оглед.

Но дори и ако държите колата си в най-добрите условия, може да има крем, който използвате ежедневно и който разрушава шансовете ви за добра цена на автомобилът ви.

Химическите вещества във някои SPF 50+ кремове против слънце разграждат горният слой лак на боята, като перманентно оставят следи и отпечатъци от ръцете на носителя на маслото.

Според автомобилните дилъри една скромна бутилка слънцезащитни продукти може да причини тежки щети на автомобила ви – въпреки че предпазва кожата ви.

Обикновено единствения начин за оправяне на тежък случай е пребоядисване на детайла.

Автотърговец в Пловдив описва най-сериозната щета от слънцезащитен крем върху семейна кола с която семейството е отишло на къмпинг с малки деца.

Почти 1500 лева бяха приспаднати от търговската цена, за да се покрият щетите. – Не мисля, че има друг панел, освен покрива, който не е засегнат – каза търговецът на автомобили.

Повредите от кремове против слънце са голям проблем също при коли под наем. Особено, ако не сте си избрали опция с пълна застраховка.

„По-старите автомобили с ниска стойност вероятно няма да пострадат, тъй като има много ожулвания, дупки от камъчета и др.“, заяви автотърговец Стилиян Кънчев от Пловдив.

Петната могат да се премахнат временно чрез полиране, но в по-голямата част от случайте се появяват отново след 2 седмици. Засега най-ефикасното решение на петна от кремове е пребоядисване на засегнатият детайл.

Видеоклиповете в YouTube показват как с гума и портокаловата кора може да премахнат петната от слънцезащитният крем, но за съжаление, както полирането, е кракотрайно решение на проблема.

Затова най-добрият вариант е ръцете ви и на вашите пасажери, да са хубаво измити от кремове, преди да влезете в автомобила.