Изберете страница

Двигателят на един автомобил е жизненоважният и централен оперативен компонент (или по-подходящ в съвременните автомобили: система) на всяко превозно средство, но за съжаление повечето от нас прекарват твърде малко време в грижата за двигателя. Двигателите трябва да се обслужват редовно, да се диагностицират често и да се подлагат на обща поддръжка, за да се поддържат ефективно. За да избегнете сериозни проблеми, е важно да проверявате редовно двигателя си. Съществуват обаче някои важни части и механизми, които се нуждаят от редовна проверка. Ако редовно извършвате тези инспекции и общата поддръжка, Вашият двигател вероятно ще продължи по-дълго и ще се изпълнява по-ефективно.

Първо, проверете охладителната система на двигателя. Охлаждащата система в двигателя помага да се поддържат вътрешните й температури и да се прехвърля прекомерна топлина от двигателя. Охлаждащата система не трябва да бъде оставена без надзор, когато планирате дълго пътуване. Охлаждащата система съдържа различни части, като радиатора, термостата, водната помпа и охлаждащата течност. Правилният начин да се грижите и предпазвате двигателя от прегряване е да проверите дали има подходящо количество охлаждаща течност, изтичаща в охлаждащите камери на двигателя. Винаги съхранявайте нивото на охлаждащата течност над минималното ниво на пластмасовия резервоар, но под максималното ниво, за да избегнете изтичане, което иронично ще предизвика прегряване, което сте се опитвали да избегнете, като препълнете резервоара над максималното му ниво. Много дълбоко оцветен охлаждащ агент в оранжево или червено трябва да бъде заменен с прясна охлаждаща течност от същия цвят, като изплакне радиатора. Поддържането на охладителната система струва много по-малко от щетите, причинени от прегряване.

Второ, изчистете носа на двигателя, за да улесни потока на въздух. Двигателят използва въздуха за изгаряне на горивото в горивните камери и диша точно по същия начин, по който хората го правят. Важно е редовно да проверявате въздушните филтри на автомобила. Автомобилите се нуждаят от непрекъснат поток от въздух, за да работят ефективно. С изключение на горивото, въздухът е основен компонент при зареждането на двигателя на автомобила с енергия. Въздухът трябва често да влиза в двигателя, без каквито и да било ограничения. Обърнете внимание на редовни интервали във въздушния филтър и проверете дали той е без мръсотия, без бъгове и т.н. Разменете го с чист филтър, ако е необходимо.

Трето, редовно зареждайте двигателя с ново моторно масло. За да поддържате двигателя чист, се нуждаете от добро моторно масло. Редовните промени на моторното масло са жизненоважни. Маслото на двигателя смазва основните части на двигателя, предотвратявайки прегряване и намаляване на износването. Ако удължите прекалено много интервалите за смяна на маслото, това може сериозно да повреди двигателя и да причини трайна вреда. Проверявайте и религиозно спазвайте ръководството за вашия автомобил за интервали за смяна на маслото; най-актуалните стандарти предполагат промяна на моторното масло след всеки 8000 км. Имайте предвид обаче, че някои стари автомобили не могат да изминат толкова дълго време, така че по-често да променят масла за по-стари автомобили; особено ако се занимавате с много задръствания, причинени от автомобилния трафик.

Четвърто, наблюдавайте горивните филтри. Горивните филтри играят важна роля за осигуряване на чиста инжекция на гориво в двигателя. Това предпазва двигателя от натрупване на вредни отлагания и предотвратява появата на петна в горивото. Горивните филтри предотвратяват образуването на вещества или нежелани частици, които могат да бъдат разрушителни за двигателя. Отстранените частици се натрупват в тиган, точно както при масления филтър. Необходимо е да замените горивния филтър, за да стартирате двигателя си гладко. Заменете го с нов филтър, за да задържите газта в двигателя ефективно.

Пето, често срещани звуци; това е важно – не само услугата за поддържане на масло. Също така сменете запалителните свещи и проверете кабелите, кабелите за запалване, капачката и ротора. По-новите модели обаче се нуждаят от по-малко регулярни настройки, тъй като по-голямата част от модерните автомобили нямат запалителни кабели или дистрибутори, намиращи се в по-старите автомобили; вместо това, използвайте запалителни свещи за цял живот. Системата за впръскване на гориво може да бъде настроена с помощта на специални инжекционни почистващи разтвори. Това обикновено помага да се подобри пробегът на автомобила.